Wereld Natuur Fonds

Wegwerpgedrag veranderen met een interactieve app

Ieder jaar komt maar liefst 8 miljoen ton plastic afval in de zee terecht. Met de campagne #PlasticAfvallen wil WNF meer awareness creëren rondom wegwerpplastic in Nederland. Zij schakelden Elastique in om door middel van digital product design een duurzame digitale oplossing te ontwikkelen. Het doel van deze oplossing was om zoveel mogelijk mensen te inspireren en motiveren om hun wegwerpgedrag te veranderen.

Oplossing

Een conversational interface

Een pressure cooker design sprint onder de doelgroep leidde tot het concept van de Plastic Afvallen app. Middels digital product design brachten wij dit concept tot leven. Dit resulteerde in een app waarin de gebruiker dagelijks contact heeft met Mark Schadenberg, Plastic Fit Coach van WNF. Met dagelijkse challenges en tips dagen zij de doelgroep op een laagdrempelige manier uit om hun wegwerpgedrag te veranderen.

De conversational interface zorgt ervoor dat de boodschap op een persoonlijke manier overgebracht wordt op de doelgroep. Met deze app slaat het Wereld Natuur Fonds een nieuwe weg van campagnevoeren in.

Resultaat

Een duurzaam softwareconcept

De Plastic Afvallen app vormde het kloppend hart van de grotere, crossmediale #PlasticAfvallen campagne van WNF. In de eerste weken van de campagne stond de teller al op meer dan 5.000 downloads. De conversational interface bleek hierbij erg effectief.

Ook op de lange termijn biedt deze nieuwe vorm van campagnevoeren veel mogelijkheden voor WNF. Doordat de resultaten van de campagne nu wel meetbaar zijn, kan het effect ervan gemeten worden via geanonimiseerde analytics. Op basis van deze data zijn zij in staat om de campagne tussentijds te optimaliseren en de impact van de app naar buiten te communiceren. Dankzij het toekomstbestendige karakter is de applicatie van het WNF ‘recyclebaar’ bij andere campagnes, om maximaal resultaat te behalen.

Wat Elastique voor het Wereld Natuur Fonds deed

DESIGN

Voor het WNF ontwikkelde Elastique de Plastic Afvallen app. In deze app helpt coach Marc de gebruikers in 30 dagen hun plasticgebruik te verminderen. Door middel van gamification en een plasticgebruik-weegschaal leert de gebruiker geleidelijk bewuster om te gaan met plastic.


MAKE

De hybride app die wij voor het WNF ontwikkelden, is opgezet als een native iOS en Android container om push-notificaties te versturen. Hierin werd een webpagina geladen, die later ook ingezet kon worden als webcomponent. De web-app is gebouwd in React, middels Javascript, Azure en .NET.