Digitale transformatie binnen het MKB

De eerste stappen

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk met de achterban communiceren? Je wilt je dienstverlening anders inrichten en efficiënter maken, oftewel: je wilt je dienstverlening en operatie digitaal transformeren. Hoe landt dit dan binnen je bestaande IT-omgeving?

Om je te helpen om de eerste stappen naar digitale transformatie te zetten, helpen we je op weg! We leggen in deze blog uit wat het belang is van het in kaart brengen van de huidige IT-infrastructuur voordat je de volgende stappen gaat zetten op IT gebied. En wat is dat, een IT-infrastructuur? Maak je geen zorgen dat het te technisch wordt, want we gebruiken lekker veel voorbeelden om het tastbaar en begrijpelijk te maken. Klaar voor de transformatie?

Het web van voorzieningen dat IT-infrastructuur heet

‘IT-infrastructuur’ klinkt heel gecompliceerd, maar simpelweg omvat dit het digitale ecosysteem wat het mogelijk maakt om een softwareapplicatie te gebruiken. Alles wat te maken heeft met het runnen van een bepaalde applicatie maakt deel uit van de IT-infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan computerservers. Deze achtergrondkennis is belangrijk wanneer je je IT-omgeving wilt organiseren of verbeteren. Klinkt het nog steeds een beetje abracadabra? Laten we er dan eens wat voorbeelden bij pakken.

Bekende voorbeelden van softwareapplicaties zijn Facebook en Instagram. Een ander voorbeeld is een ticketshop voor een pretpark. Hierin koopt de bezoeker van tevoren een kaartje online, waarna het ticket bij het pretpark wordt gescand en de poortjes openen. Dit is allemaal mogelijk door de IT-infrastructuur. Of denk aan de app van De Slimste Mens die wij hebben gebouwd, waarbij jij als kijker mee kunt spelen.

Stappen naar digitale transformatie zetten

Het is belangrijk om je te realiseren dat een goede digitale transformatie begint bij een goede inventarisatie. We nemen als voorbeeld migratie richting de cloud. Is wat je nu hebt staan wel te migreren naar een moderne cloudoplossing? Moeten daar nog zaken voor gebeuren? Kan het überhaupt wel met het pakket wat je nu hebt? Kijk goed naar wat je nu hebt, wie je bent en waar je heen wilt groeien.

De cloud is ontzettend groot en heeft veel mogelijkheden, die veelal onbenut worden gelaten. Het is daarom van belang om een partij te vinden die zich bewust is van de mogelijkheden en technieken en die kijkt naar de beste oplossing voor jouw organisatie. Er zijn veel meer mogelijkheden dan enkel je bestaande servers overzetten naar de cloud. Vind dus een goede partij die jou echt bij de hand neemt, jouw huidige infrastructuur eerst goed in kaart brengt en jouw applicaties aan kan passen aan wat de cloud te bieden heeft. Zo kun je veel sneller het gewenste resultaat bereiken en werk je zo veel mogelijk onderhoudsvrij.

Bij Elastique gaan wij nog een stapje verder. We vinden het namelijk belangrijk om het bedrijf eerst helemaal te doorgronden, omdat we zeker willen weten dat eventuele oplossingen aansluiten op jouw wensen en behoeften. Hoe ziet jullie serverbeheer er bijvoorbeeld momenteel uit en wat is jullie visie? Wat heb je nu en waar wil je in de toekomst heen? In die aansluiting op jouw bedrijf nemen we alle mogelijkheden mee en kijken we goed naar wat er wel en niet kan. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet ‘rücksichtlos’ allerlei nieuwe digitale producten gaat bedenken maar goed onderbouwd je businessmodel digitaal transformeert.

De rol van de cloud in dit verhaal

Het voorbeeld van een migratie naar de cloud is natuurlijk niet willekeurig gekozen. Bij veel digitale transformaties speelt de cloud een rol. In onze volgende blog leggen we verder uit hoe jij jouw IT-omgeving kan inrichten door in de cloud te werken. We behandelen dan onder andere hoe serverbeheer op de traditionele manier gebeurde en welke voordelen werken in de cloud jou kan bieden.

Vond je dit artikel interessant en wil je er nooit meer 1 missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze Insights nieuwsbrief.

De laatste Elastique insights in je mailbox?

Laat je gegevens achter.

* Verplichte velden