Digitale transformatie binnen het MKB

De voordelen van de cloud

‘We moeten in de cloud werken,’ horen we vaak. Dat klopt, maar weet je ook waarom of hoe? In deze blog leggen we uit hoe de cloud en bijbehorende clouddiensten jou kunnen helpen.

Want wat zijn eigenlijk de voordelen van software in de cloud? Hierbij borduren we voort op onze vorige blog, waar we het hebben over de IT-infrastructuur en het in gang zetten van digitale transformaties binnen het MKB.

Van servers in de kast naar serverless werken in de cloud

Zeg je IT-infrastructuur, dan denk je al snel aan computerservers en de talloze kabeltjes die deze servers met elkaar en de buitenwereld verbinden. Vroeger stonden die servers vaak in een serverhok op locatie. Deze servers moesten aangeschaft en regelmatig vernieuwd worden en bevatten besturingssystemen die handmatig moesten worden geïnstalleerd, beheerd, onderhouden en natuurlijk beveiligd. Duur en veel gedoe.
Hoe kan dit beter? We onderscheiden drie verschillende levels:

  1. Server uit de kast. De servers staan dan niet meer fysiek op locatie van het bedrijf, maar bijvoorbeeld in een datacentrum van een hostingbedrijf.
  2. Server in de cloud. Je servers zijn vervangen door ‘virtuele’ servers in de cloud. Hierbij huur je eigenlijk een server en zijn sommige taken geautomatiseerd door de cloudleverancier.
  3. Serverless. Je hebt een applicatie en een bedrijf als Microsoft, Google of Amazon zorgt er simpelweg voor dat deze applicatie draait. Natuurlijk zijn er ‘onder water’ nog wel servers in het spel, maar deze worden automatisch ingeregeld en geüpdatet. Dát is wat we willen!

De voordelen van werken in de cloud

Een belangrijk voordeel van werken in de cloud is de flexibiliteit. Een fysieke server heeft een vaste capaciteit. Als het te druk is raakt de server overbelast en ontstaan er problemen. Andersom werkt dit ook: wanneer het rustig is, betaal je wel gewoon de volle mep voor die server. Je kunt de server immers niet even uit elkaar schroeven en op Marktplaats zetten terwijl je hem een paar uur later weer nodig hebt. Zulke schommelingen in belasting komen veel voor. Denk bijvoorbeeld aan een webshop of supermarkt waar mensen vooral ‘s ochtends en ‘s avonds bestellen, waardoor het op die tijden extra druk is op de server, maar de rest van de dag juist rustig. Wanneer je in de cloud werkt, ben je bestand tegen die wisselende druktes. Je kunt de beschikbare capaciteit gemakkelijk op- of afschalen.

Een ander voordeel is dat je minder zorgen hebt. Je hebt lang niet zoveel omkijken meer naar je IT-infrastructuur als vroeger. Bij inzet van servers in de cloud ben je al van veel kostbare beheerwerkzaamheden af en bij een serverless opzet word je helemaal ontzorgd. Vraag en aanbod worden dan automatisch op elkaar afgestemd. Ook regel je eenvoudig goede noodvoorzieningen zoals over verschillende locaties verdeelde back-ups en servers, zodat je minder vatbaar bent voor storingen en je data veilig is. Kortom, alle randvoorwaarden voor een goede IT-infrastructuur worden voor je gefaciliteerd, zodat jij je kunt richten op hetgeen echt belangrijk is: software applicaties ontwikkelen die meerwaarde bieden voor je organisatie.

Hoe clouddiensten jou het leven nog makkelijker maken

Het handige is dat bedrijven als Microsoft en Amazon al allerlei kant-en-klare clouddiensten hebben ontwikkeld waarmee je snel complexe applicaties kunt bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een videodienst die je kunt inzetten voor het automatisch creëren van thumbnails voor iedere nieuw geüploade video of krachtige zoekalgoritmes die razendsnel jouw in de cloud opgeslagen data kunnen doorzoeken. Voorheen moest dit geprogrammeerd worden en moest hiervoor veel code geschreven en onderhouden worden. Door gebruik te maken van clouddiensten en deze slim te combineren hoeft dat allemaal niet meer. De cloud zorgt dus niet alleen voor een flexibele en onderhoudsvrije IT-infrastructuur, maar biedt ook nog eens mogelijkheden om sneller software te ontwikkelen.

Hopelijk is de cloud en de digitale transformatie zo ietsje duidelijker. In de volgende blogs gaan we je de handvatten geven om de digitale transformatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vond je dit artikel interessant en wil je er nooit meer 1 missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze Insights nieuwsbrief.

De laatste Elastique insights in je mailbox?

Laat je gegevens achter.

* Verplichte velden