Technologische ontwikkelingen in 2024 waar Sanders tech-hart sneller van gaat kloppen

Stabilisatie en normalisatie van (Generative) AI

Afgelopen jaar was hét jaar dat Generative AI echt doorbrak naar het mainstream publiek door de komst van o.a. OpenAI's ChatGPT en DALL-E. Alle grote tech bedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en AWS buitelde over elkaar heen om ook hun versie Gen AI aan de buitenwacht te presenteren. Mijn verwachting is dat in 2024 deze markt zich gaat stabiliseren en dat er meer praktische toepassingen en implementaties komen. Toepassingen waar gebruikers en organisaties daadwerkelijk iets aan hebben, maar niet altijd zichtbaar zullen zijn.

Denk aan het optimaliseren van (interne) werkprocessen, betere inzichten verkrijgen en toegankelijkheid van interne en externe data die op basis van "natural speech" te ontsluiten zijn. Hoe vet zou het zijn als je bijvoorbeeld niet meer met een chatbot hoeft te praten om te achterhalen waar je pakketje gebleven is, maar hierover een echt gesprek kan voeren? Aan de achterkant is dit dan natuurlijk nog steeds een bot, alleen deze weet wél waar je slacentrifuge gebleven is, en kan dit door middel van stemgebruik (text-to-speech / speech-to-text) vertellen.

Large Multimodal Models

Naast de komst van Large Language Models, verwacht ik dat Large Multimodal Models een belangrijkere rol gaan spelen. LMM's zijn in staat om verschillende data inputs zoals tekst, beeld en audio te kunnen verwerken en hier correlaties tussen te leggen.

Zo kunnen LMM's het bijvoorbeeld binnen de gezondheidsindustrie ingezet worden voor het analyseren van beeldmateriaal en deze correleren aan gerelateerde research en data sets, voor een snellere en persoonlijkere diagnose voor patiënten. Ook zijn deze LMM's de basis voor de nieuwe lichting AI-powered devices, die later in mijn lijstje voorkomt.

Apple Vision Pro

Ook de Apple Vision Pro is onderdeel van mijn 2024 visie. Naar mijn idee is dit het jaar dat Apple zijn Apple Vision Pro gaat verkopen in Amerika. Deze mixed reality bril gaat een benchmark worden voor de rest van de concurrentie, zeker omdat de Apple Vision Pro compleet integreert binnen alle software die je op een Mac, iPad en iPhone draait én slimme oplossingen heeft bedacht voor de grootste "problemen" van dit soort headsets.

Een voorbeeld hiervan is dat de Vision Pro slim gebruik maakt van een reeks van handgebaren om de headset te gebruiken, in plaats van knoppen. Zo heb je dus ook geen extra input devices nodig, buiten de headset zelf om de Apple Vision Pro te gebruiken. Ik kijk er naar uit om mijn laptop in te leveren en naar (virtueel) kantoor te gaan met alleen een Apple Vision Pro.

AI in your pocket

Ja ik weet het, ik ben een Apple fanboi, maar Apple is redelijk stil geweest rond de hele Gen AI hausse. Maar eind 2023 heeft Apple zijn LMM (Large Multimodal Modal) Ferret stilletjes open source gedistribueerd via GitHub, mét bijbehorende research papers. En wat Apple's Ferret interessant maakt is dat dit model in potentie lokaal kan draaien op Apple devices in plaats van afhankelijk te zijn van externe Gen AI diensten zoals OpenAi en Anthropic.

Een aantal jaar geleden maakte Apple de keuze om zelf hun processors (die geoptimaliseerd zijn om multi-modals als Ferret te ondersteunen) te ontwikkelen. Zo zie je maar weer dat Apple erg goed is in het inschatten van toekomstige ontwikkelingen.

Nieuwe lichting AI powered wearables/gadgets

We hebben de afgelopen jaren de intreden gezien van de wearables zoals de Apple Watch en Fitbit, maar met de komst Gen AI komen er nu ook nieuwe soorten wearables op de markt zoals de Humane Pin en de Rabbit R1. Met deze nieuwe lichting AI wearables/gadgets communiceer je op een natuurlijke wijze, namelijk met je stem.

Zo ontstaat er een naadlozere integratie van technologie in ons dagelijks bestaan. Deze wearables gaan fungeren als assistent binnen onze dagelijkse leven, om onze leven makkelijker en leuker te maken, zodat we minder zinloos gaan doom scrollen, zoals wij nu doen op onze smartphones. Samantha uit Her is dichterbij dan je denkt...

Geïnteresseerd in meer Elastique Insights?

Laat je gegevens achter!

* Verplichte velden