Waarom en hoe cloud-native werken voor meer efficiëntie zorgt

Meer dan 35% van alle apps zullen in 2022 cloud-native zijn. Cloud-native werken is daarmee een trend op het gebied van software development waar we niet meer omheen kunnen. In deze blog leggen we samen met public-cloudspecialist CloudNation uit waarom cloud-native ontwikkelen zo belangrijk is, wat de voordelen zijn en welke stappen je kunt ondernemen.

Wat is cloud-native?

Cloud-native software development is een aanpak voor het het ontwikkelen van software, waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van diensten die direct vanuit de cloud geleverd kunnen worden. Vergelijk het met de ontwikkeling van een nieuw ontworpen kantoorpand. Bepaalde delen van zo’n kantoorpand zijn heel specifiek voor dit specifieke ontwerp en zullen speciaal gemaakt moeten worden, maar zaken als liften en airconditioning kun je kant-en-klaar bestellen. Bij software werkt dit net zo. Techreuzen als Amazon, Google en Microsoft bieden veelgebruikte functionaliteiten in softwareprogramma’s tegenwoordig aan als kant-en-klare diensten binnen hun cloudomgeving. Hierdoor hoef je niet steeds het wiel uit te vinden en kan de aandacht (en het budget!) volledig uit gaan naar de unieke functionaliteit van de te bouwen applicatie.

Omdat de genoemde techreuzen zowaar een leger aan ontwikkelaars in kunnen zetten, neemt de hoeveelheid clouddiensten waarvan je kunt profiteren enorm snel toe. Het aanmaken en beheren van accounts, versturen van berichten, verwerken en streamen van video en slim zoeken zijn klassiekers onder de clouddiensten. Ook nog complexere zaken kunnen inmiddels echter ‘van de plank’ afgenomen worden. Realtime videogesprekken, automatische verwerking van tekst en beeld via kunstmatige intelligentie en het opvangen van internet-of-things datastromen… het zijn allemaal functionaliteiten die vandaag de dag als clouddienst beschikbaar zijn.

Wat zijn de voordelen?

  1. Minder maatwerk & beheer. Cloud-native werken bespaart kosten en tijd, zowel bij het ontwikkelen van de software als bij het beheer en onderhoud ervan. Door gebruik te maken van clouddiensten wordt er minder code geschreven en is er dus ook minder code om te onderhouden. De unieke functionaliteit waarvoor wél code geschreven moet worden en waarmee je het verschil maakt met de concurrentie wordt bij een cloud-native aanpak bovendien uitgevoerd op speciale beheer-vrije cloudsystemen. Natuurlijk zijn er achter de schermen nog wel kabels, servers en beveiligingsupdates, maar de de cloudaanbieder zorgt ervoor dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken.
  2. Extreem schaalbaar. Met een cloud-native applicatie bedien je net zo makkelijk 10 als 10 miljoen gebruikers. De capaciteit die clouddiensten en cloudsystemen kunnen bieden is nagenoeg oneindig en snel en automatisch af te stemmen op de vraag. Is het tijdens de lunch enorm druk op je platform en ‘s avonds vaak rustig? Bij een cloud-native applicatie betaal je naar verbruik en bewegen de kosten dus mee. Cloud-native applicaties zijn hiermee ideaal voor platforms met wisselende belasting, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven in groei en ‘proof of concepts’. Blijkt een proof of concept niet te werken, dan kun je er gemakkelijk mee stoppen en betaal je er niet meer voor.
  3. Snel op te zetten. Doordat je bij cloud-native ontwikkeling zo veel mogelijk werkt met bestaande ‘legoblokken’, kun je snel complexe functionaliteit toevoegen aan je applicatie en concepten realiseren die vroeger alleen bereikbaar waren voor organisaties met veel geduld en diepe zakken. Zo’n kortere bouwtijd is niet alleen gunstig voor de kosten, maar ook voor de time-to-market. Een mooi voorbeeld hiervan is een platform rondom online kennisdeling dat Elastique en CloudNation recent gerealiseerd hebben voor een klant. Ondanks dat dit platform gebruik maakt van complexe functionaliteiten zoals artificial intelligence voor het matchen van vragers en aanbieders en realtime videogesprekken, kon dit cloud-native platform binnen een aantal weken gerealiseerd en gelanceerd worden.

Wat is het stappenplan?

Om cloud-native te kunnen ontwikkelen heb je allereerst natuurlijk een cloudomgeving nodig. CloudNation helpt organisaties met het inrichten van zo’n cloudomgeving en met het overbrengen van bestaande werkplekken, servers en applicaties naar de cloud. Zoals we in een eerder blog schreven, levert zo’n migratie een hoop voordelen op. Elastique en CloudNation kunnen vervolgens samen helpen om nieuwe applicaties binnen de cloudomgeving realiseren, vanzelfsprekend volgens de principes van cloud-native ontwikkeling. Ook is het mogelijk om oudere applicaties te moderniseren en (deels) cloud-native te maken.

Onze gezamenlijke aanpak bestaat uit vijf stappen:

  1. Inventarisatie. Hoe is de huidige situatie en wat zijn je wensen? Werk je al in de cloud of nog helemaal niet? Heb je bestaande IT-systemen die gemigreerd moeten worden of wil je juist een nieuwe applicatie laten ontwikkelen? Samen maken we een goede inventarisatie, bekijken we de mogelijkheden en maken we de juiste keuzes. Als uit de inventarisatie blijkt dat bepaalde stappen niet nodig of reeds gezet zijn slaan we die natuurlijk over en springen we direct naar de eerste relevante vervolgstap.
  2. Cloudomgeving inrichten. Binnen de clouds van een van de techreuzen wordt jouw eigen cloudomgeving ingericht. In deze fase wordt ‘het bedje gespreid’ waar jouw systemen in gaan landen. Hierbij worden waarborgen ingebouwd die ervoor zorgen dat er altijd veilig gewerkt wordt en dat er monitoring is rondom de status van systemen en kosten.
  3. Lift en shift. Indien gewenst kunnen je bestaande IT-systemen worden opgepakt en gemigreerd naar de nieuwe cloudomgeving. Dit staat bekend als ‘lift and shift’.
  4. App modernization. Bestaande applicaties worden (deels) cloud-native gemaakt om maximaal te profiteren van de voordelen die de cloud te bieden heeft.
  5. App development. Dit is wellicht de leukste stap: we gaan de slag met het ontwerpen en bouwen van de gewenste cloud-native applicaties. Over onze aanpak voor het realiseren van digitale producten met een ultieme user experience lees je meer in deze blog.

Vraag vrijblijvend een gratis quickscan aan

Ben jij klaar voor een cloud-native applicatie? Elastique is jouw digitale partner. Vraag een gratis quickscan aan! Ontdek hoe wij jouw positie op de markt versterken met slimme cloud-native oplossingen.

Meer tips over de digitale transformatie ondergaan als MKB-er? Jij kunt als eerste op de hoogte zijn van alle Elastique blog updates door je hieronder in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Geïnteresseerd in meer Elastique Insights?

Laat je gegevens achter!

* Verplichte velden